*

Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Kilpi kodin, oikeusvaltion ja itsenäisyyden puolesta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnallinen itsehallinto

Maakuntavero - ainoa järkevä ratkaisu soteen

Keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta on kulkenut samoilla raiteillaan jo pitkään ja pääosassa ovat olleet kapean sektorin soteosaajien hallinnolliset laatikkoleikit sekä eri puolueiden valtapolitiikka. Vaikka silloin tällöin muistetaankin mainita, että palvelut ja asiakas on asetettava etusijalle, on tämä näkökulma jäänyt julkisessakin keskustelussa vähemmälle.

Maakuntavero – ainoa järkevä ratkaisu soteen

Keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta on kulkenut samoilla raiteillaan jo pitkään ja pääosassa ovat olleet kapean sektorin soteosaajien hallinnolliset laatikkoleikit sekä eri puolueiden valtapolitiikka. Vaikka silloin tällöin muistetaankin mainita, että palvelut ja asiakas on asetettava etusijalle, on tämä näkökulma jäänyt julkisessakin keskustelussa vähemmälle.

 

Pakkolait taas Espoon uhkana

Uutena kaupunginvaltuutettuna organisoin 2013 Perussuomalaisten valtuutettujen kampanjan metropolihallinnon pakkolakien torppaamiseksi. Siinä onnistuttiin, 2015 keväällä maan hallitus luopui hankkeesta.

Byrokratian ystävät kuitenkaan eivät ole luopuneet toivosta sanella Helsingin seudulle hallintohimmeleitä.

SUOMELLE UUSI JÄLKIKOLONIAALINEN ALUEHALLINTOMALLI

Hahmottelen tässä artikkelissa Suomelle uuden itsehallinnollisen aluehallintomallin, joka korvaisi vuosisataisen koloniaalisen ajan perinnölle rakentuneen keskitetyn ja valtiokeskeisen ylhäältä alas -aluehallintomallin kansalaisia arvostavalla alhaalta ylös -aluehallintomallilla.

Suomen ”liittovaltiomalli” kaatoi soten ja metropolihallinnon

Suomi on itse asiassa liittovaltio. Siksi kuntauudistus ja sote ajoivat karille. Ja siksi metropolihallinnosta ei tahdo tulla mitään.

    Jos Yhdysvalloissa on viitisenkymmentä osavaltiota, Suomessa niitä on kolmisen sataa. Suomen kunnat ovat ”osavaltioita”, ei enempää eikä vähempää. Kirjoitan lainausmerkit vain tähän kohtaan, koska Suomen kunnat eivät ole ns. osavaltioita vaan oikeita osavaltioita.

Kataisen hallituksen lippulaiva karille

Jyrki Kataisen hallituksen lippulaiva kunta-ja sotenuudistus törmäsi Titanicin lailla perustuslaki-jäävuoreen. Vuoren olemassaolo tiedettiin, mutta silti vauhtia ei hidastettu. Kapteeni tosin itse seilasi Brysselin komission turvasatamaan kesken matkan. Peräsimessä puuhastellut Henna Virkkunen pakeni Europarlamenttiin.

Sixpack tuhosi Suomen talouden. Nyt vuorossa Uudenmaan rahat ja palvelut.

Sixpack-hallitus ja sen tyhjiin rutistettu Stubbin-Rinteen jämä ovat parissa vuodessa saavuttaneet sen, mihin Stalin ja toinen maailmansota eivät pystyneet. Luottokelpoisuus putosi, Suomen velanhoidon ylle lankesi varjo.


Nyt olemme todistamassa, kuinka hallitus jatkaa tihutöitään ja yrittää hävittää perustuslaissa säädetyn kunnallisen itsehallinnon. Valtiovarainministeriö suoltaa esityksiä pakkokuntaliitoksista ja hallintohimmeleistä. Esitysten tavoite on romuttaa käräjäkivillä alkunsa saanut kunnallinen itsehallinto.

Itsehallintoa ja yhteisvastuuta sosiaali- ja terveyspalveluihin

 

Sosiaali- ja terveyspalveluista päättävät lukuisat varsin suljetut ja keskenään kilpailevat ringit. Siksi palvelujen käyttäjiä heitellään ees-taas paikasta toiseen. 20 sotealueen malli yksinkertaistaisi päätösrakennetta. Asukkaat ja palvelujen käyttäjät olisivat kuitenkin entistä kauempana päättäjistä.

Alueellisia perustuslakitulkintoja?

 

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen on tänään ilmoittanut kymmenen todennäköistä kuntien pakkoliitosaluetta. Samalla hän arvioi, että pakkoliitosten perustuslainvastaisuus olisi vältettävissä.

http://yle.fi/uutiset/virkkunen_paljasti_todennakoiset_pakkoliitosalueet...

 

Virkkusen lakiluonnos ei kuulemma ole vielä täysin valmis. Tällä tietoa haiskahtaa kuitenkin siltä, että perustuslain mukaisen kunnallisen itsehallinnon sisältöä on tarkoitus tulkita eri tavoin maamme eri alueilla. 

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä