Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

SOTEn ydin: vapauden ja markkinatalouden voimat hyvinvointia lisäämään

  • SOTE-resepti toimii Espoossa 1: Palvelujen kysyntä kasvaa ja saatavuus paranee. (Espoon tilinpäätös 2017, s. 91)
    SOTE-resepti toimii Espoossa 1: Palvelujen kysyntä kasvaa ja saatavuus paranee. (Espoon tilinpäätös 2017, s. 91)
  • SOTE-resepti toimii Espoossa 2: Kustannukset alenevat samalla kun palvelut paranevat. (Espoon tilinpäätös 2017, s. 91)
    SOTE-resepti toimii Espoossa 2: Kustannukset alenevat samalla kun palvelut paranevat. (Espoon tilinpäätös 2017, s. 91)

Sote-uudistuksen ydin on terveys- ja sosiaalipalvelujen monikanavanainen palvelutuotanto sekä kansalaisten oikeus valita keneltä he palvelunsa hankkivat. Uudistus vapauttaa mahtavat voimavarat hyvinvointivaltion hyödyksi. Yksityisen sektorin satojentuhansien sote-ammattilaisten osaaminen tulee kaikkien kansalaisten ulottuville, tuloista ja varallisuudesta riippumatta. Kansalaisoikeudet lisääntyvät kertarysäyksellä, kun ihmiset saavat päättää omaan terveyteensä liittyvistä asioista. Kansalaiset ovat jo kypsiä tähän, ja palveluntuottajat niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla ovat jo kypsiä siirtymään avoimeen talouteen.

Sotessa kansalaisten vapauden lisääntyminen yhtyy markkinatalouden voimaan. Se tuottaa ydinreaktion. Seurauksena tulee olemaan korkeampi elintaso ja vapaampi Suomi, samalla tavoin kuin sosialismin romahtaminen johti Viron nousuun.

Tämä kehitys ei tule heikentämään julkisella sektorilla nyt työskentelevien sote-ammattilaisten asemaa ja työoloja. Päinvastoin, heidän työnsä mielekkyys ja palkitsevuus lisääntyy. Siitä on jo koeteltua tietoa. Kun aloitin valtuutettuna 2013 olivat terveyskeskusten jonot kotikaupungissani Espoossa kuukausien mittaisia. Siihen puututtiin uudistamalla kaupungin perusterveydenhuollon johtamis- ja työmenetelmiä. Rinnalle tuotiin kirittäjäksi kaksi yksityisen toimijan kapitaatiomallin pohjalta pyörittämää terveyskeskusta. Kaupunkilaiset saivat vapauden valita mistä he terveyspalvelunsa hakevat.

Espoon oman soten tulokset ovat vakuuttavia. Jonot hävisivät, asiakkaiden ja työntekijöiden tyytyväisyys lisääntyi. Kaupungin omat toimipisteet ovat jopa ajaneet nyt ohi yksityisen toimijan tulosten. Kaikki ovat petranneet, kaikilla menee paremmin. Ja mikä ihmeellisintä: kustannukset ovat laskeneet.

Sellaista on vapauden ja markkinatalouden ydinvoima: paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia! Siksi tarvitsemme soten.

Tänään kokoontuvassa pääkaupunkiseuden valtuustojen yhteisessä sote-kapinakokouksessa vasemmisto, vihreät ja persut lietsovat uudistusvihamielisyyttä. Tämä opposition uudistuskammo edustaa vain taktista pyrkimystä maamme istuvan hallituksen horjuttamiseen. Samalla se heijastelee olemassa olevien julkisten sote-organisaatioiden johdon pelkoa omien valta-asemien heikkenemisestä uudistuksen myötä.

Sotesta tuomiopäivää ennustavat vihervassaripersut saarnaavat epäluottamusta kansalaisten kykyyn tehdä omaa elämäänsä koskevia ratkaisuja. Samalla sote-viholliset julistavat epäluottamusta yksityisen sektorin sote-henkilöstön ja yrittäjien kykyyn ja haluun vastata kansalaisten palvelutarpeisiin. 

Sininen Tulevaisuus luottaa kansalaisiin ja kaikkiin terveydenhuollon ammattilaisiin. Sote vapauttaa kansakunnan voimavarat ja avaa Suomelle tien parempaan huomiseen. Siksi Sinisen Tulevaisuuden pääkaupunkiseudun valtuutetut haluavat soten toteutuvan myös Uudellamaalla, ja esittävät yhteisesti seuraavan lausuman pääkaupunkiseudun sotea käsittelevien valtuustojen hyväksyttäväksi:

 

Helsingin, Espoon ja Vantaan Siniset valtuustoryhmät, esitys SOTE-lausunnoksi 15.5.2018

SOTE-UUDISTUS PARANTAA PALVELUJA, VAATII LISÄTOIMIA UUDELLAMAALLA

Maakunta ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella tavoitellaan kansalaisten terveys- ja sosiaalipalvelujen parantamista. Uudistus tukee asiakkaan oikeutta oikea-aikaiseen ja tarvitsemaansa palveluun. Jatkossa asiakas tekee valinnan. Laajemmat hartiat ja asiakkaan valinnanvapaus korjaavat havaittuja haasteita erityisryhmien palveluissa.

Uudistuksen myötä palvelujen saatavuus voi nopeutua ja tuottaminen tehostua, kun järjestäjällä on laajemmat hartiat. Samalla käyttäjien valinnan mahdollisuudet sekä henkilöstön tyytyväisyys lisääntyisivät. Nämä tavoitteet ovat oikeita ja ne on soten periaatteita soveltaen pääkaupunkiseudun kuntien omissa uudistuksissa jo monin tavoin saavutettu viime vuosina.

Uudistukseen sisältyy myös haasteita ja riskejä. Uusi sote-lainsäädäntö siirtää pääkaupunkiseudun kuntien sote-palvelut osaksi Uudenmaan maakunnan palveluja. Tässä siirrossa on erityisiä haasteita, koska palvelut tuottavat kunnalliset organisaatiot ovat suuria ja kuntakohtaisiin tarpeisiin räätälöityjä. Kireä akataulu asettaa haasteen nimenomaan Uudellamaalla.

Uudistuksen toimeenpanoon ja integraation onnistuneeseen läpivientiin on panostettava ja kiinnitettävä erityistä huomiota. Uudellamaalla toimeenpanossa on huolehdittava siitä, ettei uudistus vaaranna pääkaupunkiseudun kuntien palvelujen hyvin toimivia osia. Organisaatioiden ja väestöpohjan koon vuoksi toimeenpanoon on varattava kunnille ja maakunnalle aikaa ja samassa yhteydessä siirtymäkaudelle on osoitettava ja varmistettava rahoitus.

Pääkaupunkiseutu katsoo, että eduskunnan käsittelyssä oleva sote -uudistus vie kokonaisuutta oikeaan suuntaan ja avaa mahdollisuuden kohottaa pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tasoa ja parantaa palvelujen saatavuutta.

Painopiste on nyt siirrettävä toimeenpanoon ja sen vahvistamiseen. Huolellisella toimeenpanolla ja hyvällä seurannalla varmistamme, että kustannukset eivät karkaa ja uudistus etenee hallitusti. Voimme tehdä sen yhdessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Hyvää tietoa Espoossa toteutetun kokeilun onnistumisesta ja toimimisesta myös julkisen puolen kirittäjänä.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Hei Jukka,

viittasin blokikirjoitukseesi toisaalla käytävässä maakuntalainsäädäntökeskustelussa:

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255298-ky...

Pyydän korjaamaan jos olen tehnyt virheellisiä olettamuksia Espoossa tehdyistä toimenpiteistä.

Parhain terveisin
Timo

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Oikein olet Espoon kokeilun perusajatuksen ymmärtänyt Timo. Espoossa on eräitä soten periaatteita paikallisesti sovellettu jo ennen sotea, ja tulokset ovat hyviä. Ne puhuvat sen puolesta, että markkinatalous toimii ja kansalaiset osaavat tehdä valintoja. Osaava ja riittävän suuri kunta pystyy näitä vahvuuksia hyödyntämään ilman soteakin niin halutessaan. Mutta sote-uuistuksen myötä varmistuu, että samaa herkkua - enemmän oikeuksia ja parempia palveluja - tulee tarjolle kaikille kansalaisille. Siksi sote on hyvä juttu, vaikka Espoossa osataan tehdä hyviä juttuja ilman soteakin :)

Toimituksen poiminnat