Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Ympäristöministeriö suunnittelee: asoasukkaat kadulle ja talot lihoiksi

  • Keskustapuoluetta lähellä olevat säätiöt ovat asumisoikeusasuntojen suuromistajan TA-konsernin omistajia.
    Keskustapuoluetta lähellä olevat säätiöt ovat asumisoikeusasuntojen suuromistajan TA-konsernin omistajia.
  • TA -konsernin merkittävä osa on asumisoikeusasuntojen omistus.
    TA -konsernin merkittävä osa on asumisoikeusasuntojen omistus.

Ympäristöministeriö julkisti 23.2.2017 esityksen uudeksi asumisoikeuslaiksi. Se on asumisoikeustalojen, eli asojen, asukkaille tylyä luettavaa. Asukkaiden oikeussuoja on vuodesta 1990 voimassa olleessa asumismuodossa ollut tähänkin saakka heikko. Tämä epäkohta on johtanut korkeisiin asumiskustannuksiin. Asukkaiden rahat ja valtion lainoitus on pumpattu muutaman etuoikeusaseman saaneen kiinteistöpelurin taskuun.

 

http://asumisoikeus.com/

 

Asumisoikeusasukkaiden oikeussuojan puutteet ovat asoyhtiöissä johtaneet moraalikatoon, kiinteistöpelureiden huippuvoittoihin ilman että näiden on tarvinnut ottaa omaa riskiä. Esimerkiksi suurimman asumisoikeusyhtiön Asokotien liikevoittoprosentti 2014 oli 35%. Se on kaksi kertaa suurempi kuin kiinteistösijoitustoimialalla yleensä, mukaan lukien vapailla markkinoilla toimivat sijoitusyhtiöt.

 

Huippuvoittoja on tehty keräämällä ylikorkeita vastikkeita asukkailta. Niillä on Asokotien osakkeenomistajien - mm. Vuokralaiset VKL ry:n - varallisuutta lisätty kolmessa vuodessa 2012-2015 yli 60 miljoonaa euroa. Samalla osakkeenomistajien sijoitus yhtiöön on ollut vain reilun miljoonan. Vailla kaikkea kotiaan koskevaa päätösvaltaa olevien asukkaiden riskisijoitukset Asokotien omaan pääomaan ovat puolestaan yli 160 miljoonaa euroa.

 

Moraalikato, päätösvallan puuttuminen omistajayhtiöiden omat pääomat ja kulut maksavilta asukkailta, on johtanut asumisoikeusjärjestelmässä huonoon hallintoon ja asukkaiden rahastukseen. Asumisoikeuslain uudistamisen odotettiin korjaavan tämän hyvinvointivaltiota ja markkinataloutta mädättävän epäkohdan. Toisin on käymässä.

 

Ympäristöministeriön nyt julkistamassa lakiesityksessä ollaan romuttamassa asoasukkaiden ainoa todellinen oikeussuoja: asumisoikeuden ikuisuus. Ministeriö haluaa antaa talojen sijoittajaomistajille oikeuden irtisanoa asukkaat ja myydä talot omistus- tai vuokra-asunnoiksi vapailla markkinoilla.

 

Asukkaille ministeriö tarjoaa "parannuksina" näennäisiä muutoksia asukastoiminnassa, sekä irtisanomisen napsahtaessa mahdollisuuden ostaa oma kotinsa markkinahintaan.

 

Tässä kohdin ajatus pysähtyy ja lakiesityksen lukija tyrmistyy. Asoasukashan on sijoittanut kaikki kotinsa rakentamisen omat pääomat, maksanut asumiskulut, lyhentänyt lainat ja hoitanut korot. Kun talokiinteistön omistaja, joka ei ole taloon sijoittanut senttiäkään, nyt haluaa hänet kadulle pitäisi asukkaan kotinsa säilyttääkseen maksaa tuolle kiinteistöpelurille vielä markkinahinta omasta asunnostaan! Voiko tämä olla enää tästä maailmasta?

 

Kun lakiesitystä lukee lisää, niin tyrmistyskin lisääntyy. Talot omistavat kiinteistösijoittajat saavat esityksen mukaan edelleen hankkia niitä itselleen pilkkahintaan, ns. ARA-hintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että he voivat hankkia asoasuntoja jopa muutamalla kymmenellä eurolla per huoneisto.

 

http://www.rakennuslehti.fi/2010/11/perttu-liukku-osti-pilkkahinnalla-enemmiston-asumisoikeusyhtiosta/

 

http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165310-antti-rinne-rahasti-14-000-asokotia-asukkaat-nuolevat-nappejaan

 

Olen yhdessä Eric Hällströmin kanssa tehnyt asoasukkaiden etujärjestössä Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:ssä vapaaehtoistyötä tämän vuosikymmenen ajan asumisoikeusjärjestelmän korjaamiseksi ja nostamiseksi todelliseksi kolmanneksi vaihtoehdoksi omistus- ja vuokra-asumisen rinnalle. Jos Kimmo Tiilikaisen ministeriön esittämä laki säädetään, tämä jää haaveeksi. Sen sijaan toteutuu lopullisesti Ericin jo vuosia sitten ennustama Suuri Puhallus: asoasukkaat kadulle ja talot lihoiksi!

 

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/12/16/asumisoikeusasunnot-suuri-puhallus

 

Asumisoikeuslain uudistaminen on poliittinen kysymys. Sipilän hallitus on vakuuttanut puolustavansa kansalaisten oikeuksia ja hyvinvointia, sekä edistävänsä markkinataloutta. Asumisoikeusjärjestelmän osalta suunta näyttää olevan täysin päinvastainen. Asukkaiden oikeudet pääomasijoittajina poljetaan lokaan, heidän asumisolojaan heikennetään, ja asuntomarkkinoiden kaikkien aikojen suurin jättipotti yritetään lopullisesti ohjata pienelle etuoikeutettujen kiinteistöpelureiden joukolle.

 

Ovatko puolueiden yhteydet näihin pelureihin niin kiinteät, että tällainen järjen ja oikeuden vastainen lakiuudistus halutaan ajaa läpi? Ainakin Keskustapuoleen linkit puhalluksen edusnsaajiin ovat ilmeiset. Puoluetta lähellä olevat säätiöt ovat suuromistajia TA -konsernissa, joka on maan toiseksi suurin asumisoikeusasuntojen omistaja.

 

http://www.hs.fi/talous/art-2000002812314.html

 

Onko asumisoikeusasuntojen Suuren Puhalluksen toteuttaminen vain Keskustapuolueen oma projekti? Onko se Keskustapuolueelle poliittisesti viisas projekti, vaikka näyttäisikin ehkä taloudellisesti houkuttelevalta? Uskooko Helsingissä kunnallisvaaliehdokkaaksi ilmoittautunut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, että pääkaupungin kymmenien tuhansien asumisoikeusasukkaiden aseman heikentäminen on hyvä avaus vaalikampanjalle?

 

Nähtäväksi jää, estävätkö Kokoomus ja Perussuomalaiset ympäristöministeriön valmisteleman asumisoikeuskotien Suuren Puhalluksen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sinun omaan linkkiisi sisältää virheellisen URL-osoitteen.

Minkä takia HS on lisännyt graafiseen omistajakaavioon kahdesti Työeläkeyhtiö Elo:n 14,5% ja 1,4%? Onko virhe nimessä vai vahingossa laitettu tuplana?

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Kiitos, nyt linkin pitäisi toimia. Graafista en osaa sanoa onko siinä virhe vai onko omistusta mahdollisesti eri tavoilla?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo, kauas on menty alkuperäisestä ideasta, jossa asukas sijoittaa taloyhtiöön asumisoikeusmaksun suuruisen summan. Ns. vastikkeilla oli tarkoitus toki kattaa kuluja, mutta myös kuolettaa jäljelle jäävää vierasta pääomaa talokohtaisesti.

Kuukausimaksujen vuokran, vastikkeen piti jopa laskea suhteessa velkaan per talo per asunto ajan kuluessa. Samalla myös "kynnysrahalle" odotettiin kohtuullista tuottoa.

Näin muistaisin kun järjestelmää aikoinaan alettiin rakentamaa. Tilanne on riistäytynyt ja siitä on tullut itse itseään ruokkiva, pelikenttä pelureille. Asumisoikeus ei oikein näihin kuvioihin enää sovi.

Isoa luutaa tässä tarvittaisiin. Itse en löydä muuta keinoa kuin sen, että isojen toimijoiden taseisiin ja rahankäyttöön on päästävä käsiksi ns. kuittitasolla. Käytännössä erityistilintarkastus, joka on itseasiasa aika helppo tehdä.

Välttämättä ei tule esiin mitään "laitonta", mutta huomautettavaa ja arveluttavia päätöksiä satavarmasti. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että karannut hevonen on saatava takaisin pilttuuseensa.

Poliittisesti kysymys on arka ja siksi myös vaiettu.......

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

"Kuukausimaksujen vuokran, vastikkeen piti jopa laskea suhteessa velkaan per talo per asunto ajan kuluessa."

Näinhän se piti olla. Helsingin kaupungin asumisoikeusyhtiössä HASOssa näin tapahtuukin. Mutta valitettavasti se on vain pieni toimija. Suurin osa asoista on kolmen sijoituspeluritoimijan käsissä: Asokodit, TA-asumisoikeus ja Avain. Mielenkiintoista on, että Asokodit on osoittautunut näistä ahneimmaksi käyttövastikkeiden perijäksi - vaikka yksi sen pääomistajista on vuokralaisten etujärjestö Vuokralaiset VKL ry!

Päivi Granlund

Kiitos Jukka perusteellisesta ja avaavasta kirjoituksesta. Olen järkyttynyt. Olen pohtinut oman kämpän myyntiä ja asokodin hankintaa. Kun haluaisin käyttää osan varallisuudestani muuten. Ei ilmeisesti ole hyvä idea.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Arvoisa kaima ja kollega Kilpi,

olette täysin oikeassa siinä, mitä sanotte asumisoikeusjärjestelmän epäoikeudenmukaisuuksista.

Perusongelmahan on se, että asumisoikeusjärjestelmää luotaessa taloista ei tehty asukkaiden hallinnoimia vaan rakennuttajayhtiöiden hallinnoimia.

Ruotsissa bostadsrätt-järjestelmä toimii vuokra-asumisen ja omistusasumisen hyvänä vaihtoehtona, koska siellä päätösvaltaa käyttävät talokohtaisesti sen asukkaat.

Suomessa asukkaat saavat yhtiöiden hallintoelimiin omistussuhdettaan vastaavan jäsenen, jolla ei yksin ole mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, ja heitäkin omistajayhtiöt ovat vaatineet vaikenemaan yhtiöissä meneillään olevista suunnitelmista vaitiolosäädöksiin vedoten.

Varoja on siirrelty kaiken aikaa taloista toiseen omistajayhtiöiden sisällä, vaikka alkuperäinen idea oli, että velkapääomien tultua maksetuksi rahoittajille kuukausittaiset käyttövastikkeet voitaisiin alentaa menoja vastaavalle tasolle talokohtaisesti.

Nykyisin yhtiöt jatkavat käyttövastikkeiden kantamista entisen suuruisina, vaikka talojen rakentamisaikaiset velat ovat tulleet maksetuiksi, mikä merkitsee, että asukkaat pakotetaan maksamaan kotinsa kahteen, jopa kolmeen kertaan.

Yhtiöt ovat jopa korottaneet käyttövastikkeita häikäilemättömästi, vaikka siihen ei ole mitään perustetta. Käyttövastikkeiden taso saa olla nykyisen lain mukaan enintään 85 prosenttia vastaavan asunnon vuokrasta, mutta käytännössä asunnoista peritään vuokrien suuruisia kuukausittaisia käyttövastikkeita, koska se on harkinnanvaran puitteissa ja arvioita venyttämällä mahdollista.

Aso-järjestelmästä tehtiin Suomessa vuokra-asumista huonompi vaihtoehto, koska korkeiden kuukausikulujen lisäksi asukkaat joutuvat maksamaan 15 prosenttia asunnon hinnasta (rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna) pelkkänä kynnysrahana, mikä ylittää vuokratakuiden tason.

Ainoa asukkaalle tarjottu vastine tästä kaikesta on ollut parempi irtisanomissuoja, jonka Kimmo Tiilikaisen esitys nyt yrittää romuttaa.

Kyseistä lakia ei saa missään tapauksessa hyväksyä, koska se on myös lainsäädännön yleisten periaatteiden vastainen. Se olisi vastoin juridiikan periaatetta, joka kieltää lainsäädännön soveltamisen taannehtivasti aiemmin perustettujen oikeuksien muunteluun.

Esitys on tyrmättävä, ja tilalle voisi laatia vastaesityksen, jonka mukaan taloista on tehtävä asukasyhdistysten hallinnoimia. Asukkaiden pitää päästä itse päättämään vastikkeiden tasosta ja muista yhtiöiden asioista omin toimin.

Kun nykyistä lakia säädettiin, valmisteluasiakirjoissa mainittiin yli 70 kertaa asukasyhdistykset talojen päättävänä elimenä, mutta rakennuttajayhtiöiden painostuksesta valta taloissa puliveivattiin rakennusliikkeille, rakennuttajille ja niiden takana oleville omistajatahoille.

Jos Tiilikaisen esitys hyväksytään, se käytännössä lopettaa koko aso-järjestelmän kokonaan, loukkaa asukkaiden oikeusturvaa vetämällä heidän altaan matot ja lattiat taannehtivalla lain soveltamisella ja heikentää muutenkin sairasta suomalaista asuntopolitiikkaa.

Käyttäjän MikaTietvinen kuva
Mika Tietäväinen

Pitäskö asialle teherä toppi.

Toimituksen poiminnat