Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Helsingin Sanomat ja populismin ymmärrettävyys

  • Hesarilla ymmärtämisvaikeuksia
    Hesarilla ymmärtämisvaikeuksia
  • Tätä kolumnia HS ei julkaissut 2012. Johtuvatko ymmärtämisvaikeudet HS:n yksisilmäisyydestä?
    Tätä kolumnia HS ei julkaissut 2012. Johtuvatko ymmärtämisvaikeudet HS:n yksisilmäisyydestä?

HS:n toimittaja Anna-Liisa Kauhanen pohti 9.6. pääkirjoitussivun kolumnissaan sitä, miksi hänestä populismia on vaikea ymmärtää. Kirjoitus on yksi linkki Hesarin nykylinjassa, jonka johtolanka on populismin leimaaminen demokratiaa uhkaavaksi ääriliikkeeksi.

 

Tämän leimakirveen heiluttajien sanoman tyhjyys paljastuu kolumnissa siinä, että kirjoittajalla on vaikeuksia ymmärtää mitä populismin nojaaminen kansaan ja sen tahtoon tarkoittaa. Asia on kuitenkin harvinaisen yksinkertainen: populisteille kansan tahto tarkoittaa kansanvaltaa, ja tahtonsa kansa ilmaisee vaaliuurnilla! Näin on Suomessa käynyt, ja sekös kolumnistia kismittää.

 

Populismin aate on selkeä. Populismi asettuu – yhdessä liberalismin kanssa – demokratiaa puolustavien ideologioiden rintamaan. Etiikan ja yhteiskuntafilosofian dosenttina kirjoitin aiheesta kolumnin, kun 2012 harkitsin liittymistä Perussuomalaisiin. Tarjosin kolumnia myös HS:lle, mutta eihän se sinne tietenkään kelvannut. Turun Sanomiin kirjoitukseni kelpasi, ja sen ydin tiivistyy seuraavassa lainauksessa:

 

“Ollakseen enemmän kuin kansan villitsemistä on populismin täytettävä poliittisen aatesuunnan tunnusmerkit. Tärkein niistä on tavoitteiden rakentuminen eettisesti kestävien arvojen varaan. Termi populismi viittaa kansaan perusarvona. Kun populistinen politiikka muistaa tämän, muodostuu sen aatteelliseksi ohjenuoraksi kansan äänen kuuleminen. Kansaa kuunteleva ja kansan tahtoa kunnioittava populismi ei ole moraalia vieroksuva äärisuuntaus. ...

Populistinen aate vaalii kansanvaltaa. Sen kansallismielisyys tarkoittaa demokratiaa ja tasa-arvoa ylläpitävän yhteiskunnan puolustamista. Siten populismi on ideologia, joka suosii monia erilaisia kulttuureja oikeudenmukaisessa valtiossa.

Populismissa on omaleimainen ydin, joka erottaa sen muista demokratiaa kannattavista aatteista. Tämä ydin on kriittisyys taloudellisen ja poliittisen vallan keskittymistä kohtaan. Populismin mukaan kansan äänen kuulumiselle on välttämätöntä, että vallan käyttö tapahtuu mahdollisimman lähellä kansalaisia. Kansallismielisyys ei tee populismista aatteena epämoraalista. Populismin lipun alla toimivan puolueen omista linjanvedoista riippuu se, kuinka eettistä populistinen politiikka on.”

Tässä linkki koko kirjoitukseen niille, joita populismin ymmärtäminen kiinnostaa:

http://jukkakilpi.fi/turun-sanomat-24-4-2012/

Toisin kuin HS:n pääkirjoitussivulla – taas kerran – väitetään, populismilla ja liberalismilla on monia yhteisiä piirteitä. Kansanvallan kunnioituksen ohella niitä ovat yksilön vapauksien arvostaminen ja kriittisyys kaikkia valtarakenteita kohtaan. Tämä koskee myös moniarvoisuutta. Kansanvaltaa ja yksilönvapautta puolustava populismi luonnostaan tukee moniarvoista yhteiskuntaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että populistista kaikki arvot olisivat yhtä hyviä ja oikeita, tai että yhteiskunnan tulisi niitä sellaisina kohdella. Populismi on kriittinen yksilön vapautta ja kansanvaltaa uhkaavia arvoja ja rakenteita kohtaan.

Populismia ei ole vaikea ymmärtää. Populismin ymmärtäminen on yhtä helppoa kuin suomalaisen kansanvaltaisen perinteen ymmärtäminen. Helsingin Sanomat on nykyisin lakannut ymmärtämästä tuota perinnettä, vaikka lehti historiansa alkupuolella olikin sitä luomassa. Siksi myös HS:n nykytoimttajilla on vaikeuksia ymmärtää populismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Lyhennetty satu populismista:

Ukko ja akka haikailivat itselleen taloa. Hyvä haltija ilmestyi ja loihti pariskunnalle ison piparkakkutalon, johon nämä asettuivat asumaan. Mutta eipä aikaakaan kun he itse olivat syöneet koko talon ja kököttivät taas surkeina ilman taloa. Hyvä haltija ilmestyi ja kysyi: haluatteko itsellenne tiilestä valmistetun talon, vai samanlaisen piparkakkutalon kuin viimeksi? Pariskunta halusi piparkakkutalon.

Sitä se on, populismi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuohan oli vasemmistoliiton tiivistetty ohjelma.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eiköhän se pikemminkin ole yhteenveto kaikkien puolueiden vaalilupauksista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Andersson pitää kansaa tyhmänä ja on jopa pitkälti oikeassa, ainakin helppoja höynäytettäviä suuri osa. Silti kannatan suoraa demokratiaa, kansa ne laskut maksaa kuitenkin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos populismia ei ymmärrä, on tietysti rehellistä tunnustaa se. Mutta jos perehtyy Timo Soinin graduun tai edes hänen elämäkerralliseen teokseensa Maisterisjätkä, käsittää populismin olemuksen jo varsin hyvin.

Toimituksen poiminnat