Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

ARA:n vastine Perussuomalaisille vahvistaa ARA:n epätyydyttävän toiminnan

  • ARA vastaa persuille, ja pieleen menee taas: ARA väittää asuntorahoituksensa määräksi 6,5 miljardia euroa.
    ARA vastaa persuille, ja pieleen menee taas: ARA väittää asuntorahoituksensa määräksi 6,5 miljardia euroa.
  • ARA:n tilinpäätös 2015: ARAn korkotukilainakanta yli 12 miljardia euroa..
    ARA:n tilinpäätös 2015: ARAn korkotukilainakanta yli 12 miljardia euroa..
  • ARA:n tilinpäätös 2015: Aravalainakanta yli 5 miljardia euroa.
    ARA:n tilinpäätös 2015: Aravalainakanta yli 5 miljardia euroa.

Perussuomalaiset esittivät 14.3.2016 ARA:n lakkauttamista, koska virasto on epäonnistunut tehtävässään kohtuuhintaisten asuntojen tuottamisessa pienituloisille suomalaisille.

https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-ara-lakkautettava-valtion-asuntorahat-asukkaiden-hyodyksi/

ARA on antanut Perussuomalaisten kannanottoon vastineen, jossa virasto esittää käsittämättömiä väitteitä.

ARA väittää, että se ei päätä valtion asuntorahojen käytöstä, ja että valtion asuntorahoitussalkku olisi vain 6,5 miljardia euroa. Kuitenkin ARA päättää ja myöntää ARA-lainat ja takaukset, joiden yhteissumma Valtion Asuntorahaston tilinpäätöksen 31.12.2015 mukaan on lähes 18 miljardia euroa.

ARA kehuu myös, että ARA-talojen vuokrat ovat selvästi alle markkinavuokrien. On tosin totta, että Tilastokeskuksen mukaan ARA-vuokrat ovat markkinavuokria edullisempia. Tämä ei kuitenkaan ole ARA:n ansiota, vaan johtuu siitä, että kuntaomistajien ara-vuokrat ovat 4-5 euroa neliöltä halvempia kuin ns. yleishyödyllisten sijoittajien, mm. VVO:n,  ARA-taloistaan perimät markkinavuokrat. Kuntien omistamat asunnot siis alentavat ara-vuokrien keskiarvoa, mutta ARA:n valvomat ns. yleishyödylliset sijoittajat perivät ARA-taloissa markkinavuokria.

ARAn ohjauksessa ja valvonnassa tapahtuvasta muka-yleishyödyllisestä rahastuksesta on runsaasti tietoa internetissä. Tässä muutamia linkkejä:

 

RAHASTUS ARA-TALOISSA
http://www.rakennuslehti.fi/2016/01/vmn-ykkosvirkamies-vvon-korkeista-ar...
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/26/rahastusta-vuokrataloilla-kasiki...
PILKKAHINTAISET SIJOITTAJIEN KAUPAT ARA-TALOILLA
http://yle.fi/uutiset/mot_epaselvyytta_asukkailta_keratyista_korjausraho...
http://www.rakennuslehti.fi/2010/11/perttu-liukku-osti-pilkkahinnalla-en...
http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165310-antti-rinne-rahasti-14...
KETKÄ ARA-TALOILLA RAHASTAVAT
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/21/valtion-asuntotukiaiset-valuneet...
http://www.iltalehti.fi/talous/2016030921240490_ta.shtml
http://www.hs.fi/talous/a1427437570585

 

Kaiken kaikkiaan: suurella organisaatiollaan ARA ei ole tuottanut lisäarvoa valtion asuntorahoituksen tavoitteiden saavuttamisessa. Kuntayhtiöt tuottavat aidosti omakustannushintaisia vuokra-asuntoja ilman ARAakin. Kuntien vuokratalojen valtion tuen voi mainiosti hoitaa Valtiokonttori, joka nytkin hallinnoi ARA:n niille myöntämiä lainoja. 

 

Uuden lyhyen korkotukimallin  mukaisen vuokratalojen ARA-rahoituksen myöntäminen sopii myös erinomaisesti Valtiokonttorille. Näiden talojen osalta ARA:n kaltaista valvontaorganisaatiota ei tarvita, koska talojen vuokrien omakustannushintaisuus varmistetaan ja vahvistetaan 10 vuodeksi jo rahoituspäätöksen yhteydessä.

Perussuomalaisten kannanoton keskeinen osa on valtion asuntorahoituksen avaaminen pienituloisille omistusasunnon hankintaan ja peruskorjaukseen. Tämän rahoituksen myöntämiseen on KELAlla paljon paremmat edellytykset kuin ARAlla.

ARA on epäonnistunut tehtävässään. ARAn  Perussuomalaisten kannanottoon antaman vastineen sisältämät perättömät väitteet vahvistavat osaltaan viraston toiminnan epätyydyttävän tilan.

Hallitusohjelmaan on kirjattu yhtenä tavoitteena asumisen ja rakentamisen byrokratian keventäminen ja kustannussäästöt. ARA:n korvaaminen Perussuomalaisten esittämällä mallilla parantaisi valtion asuntorahoituksen tehokkuutta ja toisi kustannussäästöjä. Perussuomalaiset eivät ole vähentämässä valtion sosiaaliseen asuntotuotantoon osoittamaa tukea, vaan haluavat ohjata sen paremmin asukkaiden hyödyksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"Perussuomalaisten kannanoton keskeinen osa on valtion asuntorahoituksen avaaminen pienituloisille omistusasunnon hankintaan ja peruskorjaukseen."

Niin. Pienituloisia mopotetaan asumisenkin suhteen. Lainaa omistusasuntoon ei saa koska ei ole tarpeeksi tuloja eli/tai ei kerkeä säästämään tarvittavaa omaa osuutta asunnon hinnasta.

Tästä seuraa että asutaan vuokralla joka on useita kertoja yhtiövastikkeen määrä. Sitä maksetaan huomattavasti pienemmistä tuloista. Parempituloisen velkaerän ja yhtiövastikkeen määrä kuukaudessa voi olla jopa pienempi kuin pienituloisen vuokran määrä. Ja sitten koittaa viimeinen maksuerä jonka jälkeen esim. nettona n. 2800€/kk tienaava maksaa n. 200€/kk asumisestaan kun taas kaveri joka nettoaa n. 1400€/kk maksaa vuokraa 800€/kk. Rikkaampi maksaa asumisestaan huomattavasti vähemmän.

Asumistuki menee vuokranantajan pussiin, valtion asuntolaina tulisi takaisin valtiolle. Korkoineen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Keskusta on sorkkimassa ARA systeemissäkin,kuten kelassa ja monessa muussa paikassa,jossa sisäpiiriläiset jakelevat veronmaksajien rahaa toisilleen.Ne ovat ne sisäpiiriläiset jotka eivät anna suomessa rakentaa riittävästi edullisia vuokra-asuntoja,koska sijoittajat tarvitsevat voittonsa tehdyllä vuokra-asuntojen vähyydellä,mukamas.Siellä on tuhansia asuntoja tyhjillään ympäri suomea,ja kehnokuntoiset vuokrakämpät myydään eteenpäin firmoille jotka taas vuokraavat niitä sikahinnoilla eteenpäin.as.oikeus asunnoissa ovat myös hinnat ja vastikkeet nousseet aivan sikamaisesti alkuperäiseen tarkoitukseen nähden-Kämppiä ei korjata ,ei vuokra asuntojakaan joista vuokraa kinutaan juuri se as.tuen liikahinta osa,eli joku 800 luukku jossa on ilmaa/eli näiden välistä vetäjien voittoihin menevä rahaa se puolet vuokrasta,ja jatkuvat "korjauskulut ynm.hoitokulut jne.joiden varjolla vuokria nostetaan joka vuosi.

As.tuki nostaa vuokria ja sitä taas maksavat veronmaksajatsos.luukun ja kelan as.tuen kautta koska ihmisillä ei ole enää varaa edes duunissa käyvillä maksaa sikavuokria.Ulkomaalaiset taas elätetään sos.luukulta hekin,ja vuokrat maksetaan sijoittajille as.tuen kautta.Veronmaksajat siis maksavat koko paletin,ja tietysti he,joilla on vielä duunia josta saa sen verran ettei as.tukeen ole oikutta.He maksavat vähässä ajassa yli 20% nousseet vuokrat,eivätkä he saa mitään verovähennyksiä.

Samanlaista veronmaksajien rahoilla voiton tahkoamista kuin sos-ja terveydenhoidossa rahastaminen ulkolaisten firmojen tukeminen,ja näiden korpputio ja sisäpiiriläisten voittojen kasvattaminen.Veroparatiisikoijarit ynm.sakki.Rakentajatkin ovat näiden omia suosikkeja,joille keikat jaetaan jos rakennetaan ylipäätään mitään.Ja tottakai kuten kokoomuksen vapaavuori aikanaan,käyvät he torppaamassa muualla kuin heidän nurkillaan rakennuskohteet.

Vanhasen aikaan suomeen rantautuivat KORONKISKONTA firmat,sieltä saa lainaa työttömät ja pienituloiset ekn tyyppi omistaa osan vippifirmasta,ja korko vaatimattomat 209% ja näissä muissakin koronkiskontafirmoissa korkojen osuus yli kaksinkertainen pääomasta,ja joita nyt köyhille tarjotaan,ja jota pienyrittäjillekin tyrkytetään.Pankit eivät anna latiakaan pienituloisille,ja koronkiskuri firmat rahastavat myös sos-ja terveydenhoidossa osa-maksulla jne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kait perussuomalaisilla hallituksessa parempiakin työkaluja on kuin kysely?

Toimituksen poiminnat