Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Maahanmuutto: menot ja velka kasvavat - verotulot eivät kasva

  • Espoon kaupunginjohtaja: maahanmuutto lisää menoja mutta ei tuloja
    Espoon kaupunginjohtaja: maahanmuutto lisää menoja mutta ei tuloja

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puhui 25.1.2016 valtuustolle maahanmuutosta, väestönkasvusta ja taloudesta. Mäkelän viesti oli selvä. Hän totesi, että "nyt jo on sellainen tilanne, että kasvukaupungit kuten Espoo ja Vantaa velkaantuvat."

 

https://youtu.be/nX1HoaAuquU

 

Ja muutamaa minuuttia myöhemmin kaupunginjohtaja kiteytti velkaantumisen syyn. Kasvu johtuu maahanmuutosta, joka lisää menoja mutta ei lisää verotuloja:

 

"Isot kaupungit kasvaa lähinnä maahanmuuton kautta … Jos aikaisemmin väestönkasvu on tarkoittanut lähinnä verotulojen lisääntymistä, niin tällä hetkellä se tarkoittaa meidän menojen kasvua."

 

https://youtu.be/ehIEZu7ElkM

 

Siinäpä se: Espoon, Vantaan ja muun metropolialueen ongelmat eivät johdu kuntarajoista. Ne eivät johdu metropolihallinnon puutteesta tai sotesta. Ongelmat ovat seurausta väärin mitoitetuista kasvutavoitteista.

 

Kasvu maksaa enemmän kuin tuottaa

 

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu ja kasvuinvestoinnit lisäävät menoja enemmän kuin tuloja! Tämä on kestämätöntä kehitystä, jonka välitön seuraus on lisävelan ottaminen. Mutta lisävelalla ei pitkälle pötkitä. Seuraus tulee olemaan myös kuntalaisten palvelujen heikkeneminen ja verojen korottaminen.

 

Mausteena kuntalaisia kurittavassa kasvukehityksessä on myös ympäristön vaurioituminen asukkaista piittaamattomien rakennushankkeiden alla. Esimerkiksi valtion tähän saakka ylläpitämiä moottoriteitä tunneloidaan nyt kaupungin rahoilla ja tienvarren asukkaiden tahdon vastaisesti. Ympäristön ohella on syytä pelätä myös sosiaalisten rakenteiden puolesta, kun tiukka talous pakottaa palvelujen heikentämiseen samalla kun kulttuurien kirjo lisääntyy.

 

Tosiasiat tiedetään, mutta niistä ei piitata

 

Espoon taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestämätöntä kasvupolitiikkaa ei tehdä vastoin parempaa tietoa. Kaupunginjohtaja Mäkelän katsaus osoittaa, että tosiasiat tunnetaan. Silti valtapuolue Kokoomus ajaa yhdessä punavihreän rintaman kanssa valtuustossa tätä kasvupolitiikkaa, joka tekee Espoosta Suomen velkaisimman ison kaupungin. Tässä lainaus Espoon valtuuston käsittelyssä 14.3.2016 olevasta TATU2 talouden ja tuottavuuden tarkistusohjelmasta:

 

"Espoo velkaantuu kovaa vauhtia ja on nousemassa Suomen suurten kaupunkien

velkaisimmaksi kaupunkikonserniksi. Suuri peruskorjaus- ja uusinvestointitarve sekä

samanaikaisesti heikentynyt tulopohja on johtanut siihen, että kaupunki rahoittaa

investoinneistaan yhä suuremman osan velalla."

 

Perussuomalainen kestävän kehityksen vaihtoehto

 

Kasvukeskusten ulkopuolella Suomi kärsii väestökadosta. Kouluja suljetaan, asuntojen hinnat putoavat ja niitä on runsaasti tyhjillään. Pääkaupunkiseudulla on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista. Syrjäytyneisyys ja segregoituminen leimaavat kasvukaupunkien monien lähiöiden kehitystä maahanmuuttopaineen alla. Maahanmuutto ei saa vauhdittaa tätä kielteistä kehitystä. Yhteiskunnan kustannuksella tapahtuva siirtolaisuus ja pakolaisuus on ohjattava muuttotappiokuntiin, joissa se voi vaikuttaa positiivisesti niin suomalaisten kuin maahanmuuttajienkin elämään.

 

Näyttää siltä, että ainakin Espoossa Perussuomalaiset ovat jäämässä yksin vastustamaan nykyistä kestämätöntä kasvupolitiikkaa. Perussuomalainen vaihtoehto on turvata hyvät palvelut kuntalaisille nykyisellä verotasolla. Siksi teen Espoon valtuustossa maanantaina 14.3. seuraavan palautusesityksen velalle rakennetun TATU2 -talousohjelman korjaamiseksi:

 

Valtuusto palauttaa ohjelman uudelleen valmisteltavaksi siten, että valtuustolle laaditaan maahanmuuton tasapainotus- ja tuottavuusohjelma (MATU1), jossa investoinnit ja väestönkasvu mitoitetaan enintään nykyisen kunnallisveron ja velkaantumisen tasolle. Ohjelmassa tulee kiinnittää erityistä huomiota Espoon taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen turvaamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat