Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Ammattiyhdistysliike fuusioi asukkaiden 170 miljoonan sijoitukset.

  • Asumisoikeuslain esityöt HE 59/1990: asumisoikeusmaksu on pääomasijoitus. Asukkaiden 170 miljoonaa kuitenkin vailla suojaa.
    Asumisoikeuslain esityöt HE 59/1990: asumisoikeusmaksu on pääomasijoitus. Asukkaiden 170 miljoonaa kuitenkin vailla suojaa.

Ammattiyhdistysliikkeen hallitsema Asuntosäätiö on vasemmistopuolueiden yksi kassara, jolla huhkitaan valtion - ja asukkaiden - asuntorahat omiin taskuihin. Nyt annetaan kyytiä Asokotien (15 000 asumisoikeuskotia) asukkaiden 170 miljoonan euron pääomasijoituksille.

Asokotien (Suomen Asumisoikeus Oy:n) talotoimikuntien puheenjohtajat on kutsuttu ”teemaseminaareihin”, joissa kerrotaan Asokotien ja Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n fuusiosta. Jälkimmäinen pienehkö asumisoikeusyhtiö oli Asuntosäätiön omistuksessa jo ennen noin vuosi sitten tapahtunutta kauppaa, jossa VVO ja SATO myivät Asokodit ammattiyhdistysliikkeen hallitsemalle Asuntosäätiölle. Asuntosäätiö maksoi satojen miljoonien arvoisista Asokodeista vain pari miljoonaa euroa – 130 euroa per asunto. Asukkaat sivuutettiin kaupassa täysin. Siitä voit lukea lisää aiemmasta kolumnistani

http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165310-antti-rinne-rahasti-14-000-asokotia-asukkaat-nuolevat-nappejaan

Tänä keväänä Asokotien asukkailta kerätyt miljoonat saavat jälleen ammattiydistysliikkeen kyytiä. Asokoteihin fuusioitava Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy on kooltaan noin kymmenesosa Asokodeista. Huomionarvoista on se, että Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy on taloudeltaan paljon heikompi ja velkaisempi kuin Asokodit. Näiden asumisoikeusyhtiöiden Daavidin ja Goljatin yhdistäminen merkitsee sitä, että Asokotien asukkaiden asumisoikeusmaksujen asema heikkenee. Asukkaiden riskit kasvavat.

Asumisoikeusmaksut ovat talot omistavan yhtiön omaa pääomaa osakepääoman rinnalla. Ne ovat riskisijoitus, joka saatavien etuoikeusjärjestyksessä on viimeisellä sijalla osakepääoman kanssa. Se tarkoittaa, että yhtiön maksukyvyttömyystilanteessa riskisijoitus voidaan maksaa sijoittajalle vasta kun kaikki velkojat ovat saaneet omansa pois. Koska fuusion jälkeisen Asokotien vakavaraisuus on huonompi kuin ennen fuusiota, kasvaa siis asukkaiden asumisoikeusmaksuina tekemien  pääomasijoitusten sijoitusriski.

Perustuslain 15§:ssä säädetään jokaiselle kuuluvasta omaisuuden suojasta. Tämän mukaisesti yhtiöoikeudessa fuusiotilanteessa turvataan sekä yhtiöön pääomasijoituksen tehneitä sijoittajia että yhtiön velkojia tiedonsaantiin ja fuusion vastustamiseen liittyvillä oikeuksilla.

Asuntosäätiön tulkinnan mukaan asumisoikeusasukkaiden tekemällä pääomasijoituksella ei olisi fuusiotilanteessa vastaavaa omaisuuden suojaa kuin yhtiön osakkeenomistajilla ja velkojilla. Tämän tulkinnan Asuntosäätiö perustaa asumisoikeuslakiin ja osakeyhtiöoikeuteen.

Perustuslain ensisijaisuudesta erityislainsäädäntöön nähden seuraa käsitykseni mukaan kuitenkin, että asumisoikeuslain säädösten nojalla ei fuusiossa voida loukata pääomasijoittajan (eli asumisoikeusmaksun maksaneen asukkaan) oikeussuojaa loukkaamatta perustuslain 15 §:ää, jossa säädetään omaisuuden suojasta. Asumisoikeusmaksun muodossa pääomasijoituksen tehneiden asukkaiden jättäminen vaille oikeussuojaa fuusiotilanteessa loukkaa myös Euroopan Unionin omaisuuden suojaa koskevaa oikeutta.

Osakeyhtiölaki edellyttää, että fuusiosta tiedotetaan yhtiön velkojille ja sijoittajille. Pääomasijoituksen tehneille asukkaille ei kuitenkaan ole Asuntosäätiön masinoimasta liitoksesta mitään tiedotetta annettu. Siksi he eivät ole voineet myöskään vastustaa sitä. Siten perustuslain ja EUn peruskirjan säätämää asukkaiden omaisuuden suojaa on loukattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samanlaisia kuppaajia ovat sdp ja keskustakin, kokoomus taitaa kupata vain rkp:tä joka rahoittaa puoluetta pakkoruotsin ja säätiöiden takuumiehenä.

Mika Samuel Kiekkijev

Ei taida kuitenkaan MOT tarttua tähän asiaan vaalien alla?

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Olen tarjonnut tätä asiaa - sekä mm. Avain Asumisoikeus Oy:n hämäryyksiin liittyvää aineistoa - niin MOT:lle kuin monille muillekin mediataloille. Laihoin tuloksin. Johtuneeko siitä, että yritän puhkaista Ara-mätäpaisetta Perussuomalaisten ehdokkaana, vai siitä että ylipäänsä olen muka-yleishyödyllisten sijoittajien raha-automaatin kimpussa? Mene tiedä, mutta joka tapauksessa valitettavan vähän suomalaista mediaa kiinnostaa valtion asuntorahojen vuosikymmeniä jatkunut miljardipuhallus.

Tiina Rajala

Hei

Asuin Asokotien asunnossa, johon tehtiin pintaremontti virolaisen pimeän yrityksen toimesta, ensin remontoinnit annettiin suomalaiselle yritykselle, joka käytti virolaista yritystä. Työntekijät keskustelivat kanssani ja kertoivat yritysten toimista. Heitä huijattiin täysin tekemään usean asunnon pintaremontteja muutaman sadan euron euron palkalla ja palkka oli usean päivän työstä. Asiasta tehtiin ilmoitus Poliisille, verottajalle, Rakennusliittoon ja otin yhteyttä myös MOT toimittajaan asiasta.

Asokodit käyttää vieläkin harmaan talouden palveluita asuntojensa remontoinnissa, olen kuullut muista taloyhtiöistä samoja asioita.

Toimituksen poiminnat