Espoon valtuuston hylättävä esitys metropolilaiksi

Espoon valtuusto tekee kaupungin tulevaisuuden kannalta ratkaisevia päätöksiä maanantaina 26.1.2015. Valtuusto antaa lausunnon metropolihallinnon perustamislaista ja pakkokuntaliitoksista.

Kokoomus, demarit ja vihreät apupuolueineen kannattavat metropolihallintoa. Ne kannattavat maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä päättämisen siirtämistä pois espoolaisten käsistä. Samalla ne kannattavat kaupungin vuokratalojen asukasvalintojen siistämistä pois kunnan päätösvallasta, Espoossa olevien valtion maanteiden siirtämistä valtiolta espoolaisten maksettaviksi, ja maankäyttöasioiden – kuten poikkeuslupien ratkaisemisen – siirtämistä muiden tahdon alle.

Yhdessä sote-ratkaisun kanssa metropolihallinto merkitsee Espoon kaupungin loppua. Vaikka Espoo säilysi muodollisesti edelleen itsenäisenä kuntana, se olisi metropolihallinnon jälkeen enää nukkekaupunki. Umpilisäkemäinen tynkäkaupunki, jolla ei olisi todellisia tehtäviä. Sellainen ilahduttaisi vain johtavia virkamiehiä, jotka voisivat jatkaa keventyneellä työmäärällä nykyisten etujensa nauttimista.

Espoossa vain Perussuomalaiset ovat johdonmukaisesti puolustaneet kunnallista itsehallintoa ja Espoon itsenäisyyttä. Tulen maanantaina tämän linjan mukaisesti valtuustossa ehdottamaan, että Espoo antaa yksiselitteisen kielteisen lausunnon maan hallituksen metropolilaista. Esitän myös, että Espoo päättää aloittaa oikeustaistelun tulevien pakkoratkaisujen perustuslaillisuuden tutkimiseksi. Valtiosääntöoppineiden mukaan vuonna 2000 tehty perustuslakiuudistus antaa tähän mahdollisuuden.

Espoo ei ole yksin jos se päättää torjua maan hallituksen Uudellemaalle ajaman epädemokraattisen pakkohallinnon. Pääkaupunkiseudun ns. Kuuma-kunnat, eli kymmenen metropolin kehyskuntaa, ovat jo hylänneet Stubbin-Rinteen metropolikaavailut.

http://www.kuuma.fi/ajankohtaista/tiedotteet/kuuma-johtokunta_hyvaksyi_e…

Jäävätkö Perussuomalaiset maanantaina 26.1.2015 Espoon valtuustossa yksin puolustaessaan esitystäni metropolihallinnon hylkäämisestä?  

Esitykseni sisältö on seuraava: ”Espoo ei hyväksy hallituksen esitystä metropolihallintoa koskevaksi lainsäädännöksi. Esitys loukkaa perustuslaissa säädettyä kunnallista itsehallintoa. Espoo ehdottaa kuntien välisen sopimus- ja neuvotteluprosessin käynnistämistä vaihtoehtoisen, vapaaehtoiseen yhteistyöhön perustuvan metropoliratkaisun selvittämiseksi.

Espoon kaupunki on riittävän suuri yksikkö tuottamaan itse espoolaisten tarvitsemat palvelut. Espoo myös tuottaa nämä palvelut kuntalaisille edullisesti. Hallituksen esittämä lainsäädäntö on uhka espoolaisten palvelutason säilymiselle ja Espoon kohtuulliselle kunnallisverotuksen tasolle.

Maankäytöstä, asumisesta, liikenteestä ja palveluista päättäminen paikallisesti on lähidemokratian keskeinen piirre. Hallituksen esitys metropolihallintoa koskevaksi lainsäädännöksi on uhka kansanvallalle, koska se vie näistä asioista päättämisen kauemmas kuntalaisista.

Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen metropolihallintoa koskevaksi lainsäädännöksi, Espoon kaupunki tulee viemään oikeusistuimen arvioitavaksi ovatko mahdolliset pakkokuntayhtymien tai seutuhallinnon perustamista koskevat valtion päätökset perustuslain vastaisia.”

Eläköön itsenäinen Espoo! Siitä kannattaa tykätä vaikka Facebookissa, koska Espoon itsenäisyys nostaa kynnystä viedä muualle rahamme ja palvelumme.

JukkaKilpi
Sitoutumaton Espoo

Espoolainen filosofian tohtori ja yrittäjä. Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja 2011-2015. Liiketoiminnan etiikan ja käytännöllisen filosofian dosentti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu