Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Vuokrat Seis! Asumisen hintajarru on vain poliittisesta tahdosta kiinni.

  • Liity vaatimaan seuraavalta hallitukselta vuokrien hillitsemistä: vuokratseis.fi
    Liity vaatimaan seuraavalta hallitukselta vuokrien hillitsemistä: vuokratseis.fi
  • Lait antavat jo nyt hallitukselle valtuudet suitsia valtion lainoittamien talojen vuokria. Vain poliittinen tahto puuttuu.
    Lait antavat jo nyt hallitukselle valtuudet suitsia valtion lainoittamien talojen vuokria. Vain poliittinen tahto puuttuu.

Uudellamaalla ja Helsingissä asuu valtion lainoittamissa vuokra- ja asumisoikeustaloissa yli 300 000 suomalaista. Nämä kodit on rahoitettu pääosin aravalain ja korkotukilain mukaisilla lainoilla, jotka myöntää asumisen  rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Siitä nykyisin käytettävä nimitys ARA-asunnot.

 

Yli puolet ARA-taloista on ns. ”yleishyödyllisten” sijoittajien omistuksessa. Näistä suurimpia ovat VVO, Sato,  Avara, Ovenia ja TA-Yhtymä, jotka pyrkivät perimään markkinavuokria valtion tukemista asunnoista. Vuokrat hinataan ylös, vaikka lait edellyttävät valtion lainoittamalta asumiselta kohtuuhintaa ja omakustannusperiaatteen noudattamista. ARA-talon omistamista ei ole tarkoitettu sijoittajan rahasammoksi.

 

Muka-yleishyödylliset sijoittajat takovat ARA-omistuksillaan 20-30% voittoa perityistä vuokrista. Ne ovat Uudenmaan asuntopulaa hyödyntäen heittäneet romukoppaan lakien ylevät periaatteet asumisen kohtuuhintaisuudesta.

 

Uudellamaalla ”yleishyödyllisten” kiinteistösijoittajien valtion rahoituksella käärimien voittojen määrä nousee kymmeniin miljooniin vuodessa. Nämä miljoonat kulkeutuvat monin tavoin sijoittajien taskuihin. Vain kuntien omistamat yhtiöt toimivat aidosti omakustannusperiaatteella. Ne tarjoavatkin pääkaupunkiseudulla vuokrakodin ainakin 2-4 euroa halvemmalla neliövuokralla kuin samoin edellytyksin toimivat ”yleishyödylliset” sijoittajat.

 

Valtion lainoittamien vuokra- ja asumisoikeustalojen vuokrissa on Uudellamaalla reilusti ilmaa. Miksi? Vastaus on yksinkertainen: poliittinen tahto pysäyttää rahastus puuttuu. ”Yleishyödyllisyyden” verhon suojassa harjoitettua  vuokrien kiskontaa ei ole rajoitettu, koska kiskurien poliittiset kytkyt ovat tiiviit.

 

Suurin ”yleishyödyllinen” sijoittaja on VVO –yhtymä, jonka omistajia ovat ammattiliitot. Yhtymän hallituksessa on istunut vuosia SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne. VVO kerää noin puolet voitostaan ARA-asunnoista. Se on 30-40 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Tästä on tehtävä loppu. Aravalain 5§ ja Korkotukilain 4§ ja 13§ antavat maamme hallitukselle vallan painaa vuokrajarrua ARA-taloissa. Asumisella rahastuksen lopettamiseen ei tarvita uusia lakeja. Tarvitaan vain poliittista tahtoa. Tarvitaan myös selkeä viesti asukkailta uudelle eduskunnalle.

 

Seuraavan maamme hallituksen on käytettävä aravalain ja korkotukilain antamaa valtaa hillitä kohtuuttomia vuokria ja asumisoikeusvastikkeita. Liity mukaan vaatimaan asumisen hintaa alas:

http://vuokratseis.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Samaa olen jauhanut jo pitkään. Kiitos , hyvä ja tärkeä aihe.

Käyttäjän JuhoIsoviita kuva
Juho Isoviita

En nyt jaksa tässä kertoa kuinka ASO on kohdellut asukkaita kuluneena vuotena, mutta näyttää siltä, että asukkaat ovat vain välttämätön paha ASO:lle.
Jos minulla olisi vaihtoehto lähtisin ASO-asunnosta välittömästi.
Vakavasti harkitsen ASO:n viemistä oikeuteen yhtiön menettelytapojen vuoksi.
Paremmalla ajalla kirjoita millaista on ollut 20 vuotta ASO:n torpparina.

Jonas Hellgren

Vuokrahinnat eivät putoa ennen kuin kaikenlaiset asumistuet lopetetaan kokonaan. Silloin ne joilla ei ole varaa maksaa vuokraansa muuttavat muualle tai asuvat ahtaammin. Kysynnän pudotessa vuokrahnnat laskevat.
Nykyinen tapa on pelkästään lypsyautomaatti kunnan tissistä sijoitusasuntojen omistajille.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olen yrittänyt saada selville, miksi nämä valtionlainoilla rakennettujen talojen vuokranantajat saavat rahastaa vuokrissa korjauslisiä kaikilta asukkailtaan. Esim. Espoon Asuntojen 51 m2 vuokra-asunnon korjauslisä on 70 euroa/kk. Noista rahoistahan kertyy valtava summa vuokranantajan käyttöön. Selitykseksi olen saanut, että kerätyillä varoilla korjataan vanhoja asuntoja.

Kysymys kuuluukin, pitääkö, vaikkapa lyhyessäkin vuokrasuhteessa asuneen maksaa Espoon Asuntojen vanhojen, kunnostustarpeessa olevien asuntojen kustannukset.

Selvitin asiaa myös Valtion asuntorakentamista tukevassa instanssissa ja viranomaisen takelteleva vastaus oli, että näin laki mahdollistaa rahan keruun vuokrissa.

Vuokrien hinnat voitaisiin kohtuullistaa, mikäli tämän kaltaisia järjestelymahdollisuuksia ei sallittaisi.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Ajattelen, että ihminen vaikuttaa noin monessa instanssissa, mutta silti asiat ovat tässä jamassa, missä ne nyt ovat, niin miksi hän ei ole aiemmin tehnyt mitään niiden hyväksi?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Olenko ymmärtänyt väärin, että hra J. Kilpi haluaa vain noiden valtion lainoittamien vuokra- ja asumisoikeustalojen vuokrien alentamista?

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Valtion lainoittamien talojen vuokrien hillitsemiseen on ympäristöministerillä valtuus jo olemassaolevan aravalainsäädännön nojalla. Niissä perityt vuokrat ja vastikkeet sekä omistajayhtiöiden voitot ovat myös aravalakien vastaiset.

Jouko Parviainen

Hei Jukka Kilpi
Kyllä nyt ottaa päähän kun näkee teidän vaalimainoksen ja vieläpä Länsiväylän etusivulla. Vai ei muka vuokran korotusta Espoon Asunnoissa. Ota hyvä mies asiasta selvää ennen kuin väität tuollaista. Vai oli se sinun ansio, että vuokran korotus naamioitiin VESILASKUKSI. Meidän, jotka elämme alle köyhyysrajan,vuokra menot nousevat yli 30 € kuukaudessa +asumistuen vähennys. Ennen saimme yli 300 @ vesilaskusta palautusta vuodessa, nyt maksetaan sitten muiden kulutusta. Ja lasku nyt neliöiden mukaan, täysin JÄRJETÖNTÄ. Jos jotain ymmärät niin älä kehu tuollaisila teoillasi. UUNOHDA EDUSKUNTA ennen kuin teet lisää tyhmyyksiä!

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Espoon Asuntojen hallituksessa asukasedustajat (asukkaiden vaaleilla valitsemat hallituksen jäsenet) olivat vesimittarien lukemisen
lopettamisen kannalta. Jos asukkaat haluavat, että mittarit luetaan, niin
ainakin minun puolestani ne voidaan lukea. Mutta asukkaat ovat tästä kaikkea muuta kuin yksimielisiä, ja heitä on 30 000. Demokratiassa enemmistön kanta voittaa, vaikka enemmistö olisi monien mielestä väärässäkin. Itse pyrin hallitustyöskentelyssä tukemaan asukkaiden kantaa - aina jos se on mahdollista ilman että yhtiön vakavaraisuuteen tai maksuvalmiuteen kohdistuu uhkaa.

Käyttäjän JouniTarkiainen kuva
Jouni Tarkiainen

Mikä on yksi suurimmista esteistä ottaa vastaan pienipalkkaista työtä? Taitaa olla liian kallis asuminen ja hyvä sosiaali- ja työttömyysturva. Toki näillä asumiskuluilla se taitaa olla välttämätöntä. Mitä sitten poliitikot tekee? Säätävät jatkuvasti uusia veroja jotka nostavat asumis ja rakentamisen kustannuksia. Onko meillä oikeasti tarve tehdä jokaišesta asunnosta esteettömiä? Onko uusien talojen oltava todellakin lähes 0- energiataloja jota ei monellakaan ole varaa hankkia, kun oikeasti tarvittaisiin halpoja asuntoja asuntopulaan. Onko todellakin kaikissa taloissa oltava parkkipaikkoja, hissit, esteettöimä liikuntarajoitteisille? Kun 60-70 luvun taloihin alettiin rakentamaan hissejä, tuli valtio avokätisesti tätä tukemaan, kuinka kävikään? Miljoonan hissi maksoi sen jälkeen 1,5 miljoonaa kpl. Jos 30 vuotta homma toimi siten, että vanhukset muuttivat viereiseen taloon jossa oli pieniä asuntoja ja hissi ja taas vapautui isompi asunto lapsiperheelle jotka jaksavat kävellä sinne kolmanteen kerrokseen.. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tiivistettynä asia, eli sen minkä säästäisi asumisesta, voisi palkkakin olla huomattavasti pienempi ja palkalla tulisi toimeen omillaan.

Toimituksen poiminnat