Vuokrat Seis! Asumisen hintajarru on vain poliittisesta tahdosta kiinni.

Uudellamaalla ja Helsingissä asuu valtion lainoittamissa vuokra- ja asumisoikeustaloissa yli 300 000 suomalaista. Nämä kodit on rahoitettu pääosin aravalain ja korkotukilain mukaisilla lainoilla, jotka myöntää asumisen  rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Siitä nykyisin käytettävä nimitys ARA-asunnot.

 

Yli puolet ARA-taloista on ns. ”yleishyödyllisten” sijoittajien omistuksessa. Näistä suurimpia ovat VVO, Sato,  Avara, Ovenia ja TA-Yhtymä, jotka pyrkivät perimään markkinavuokria valtion tukemista asunnoista. Vuokrat hinataan ylös, vaikka lait edellyttävät valtion lainoittamalta asumiselta kohtuuhintaa ja omakustannusperiaatteen noudattamista. ARA-talon omistamista ei ole tarkoitettu sijoittajan rahasammoksi.

 

Muka-yleishyödylliset sijoittajat takovat ARA-omistuksillaan 20-30% voittoa perityistä vuokrista. Ne ovat Uudenmaan asuntopulaa hyödyntäen heittäneet romukoppaan lakien ylevät periaatteet asumisen kohtuuhintaisuudesta.

 

Uudellamaalla ”yleishyödyllisten” kiinteistösijoittajien valtion rahoituksella käärimien voittojen määrä nousee kymmeniin miljooniin vuodessa. Nämä miljoonat kulkeutuvat monin tavoin sijoittajien taskuihin. Vain kuntien omistamat yhtiöt toimivat aidosti omakustannusperiaatteella. Ne tarjoavatkin pääkaupunkiseudulla vuokrakodin ainakin 2-4 euroa halvemmalla neliövuokralla kuin samoin edellytyksin toimivat ”yleishyödylliset” sijoittajat.

 

Valtion lainoittamien vuokra- ja asumisoikeustalojen vuokrissa on Uudellamaalla reilusti ilmaa. Miksi? Vastaus on yksinkertainen: poliittinen tahto pysäyttää rahastus puuttuu. ”Yleishyödyllisyyden” verhon suojassa harjoitettua  vuokrien kiskontaa ei ole rajoitettu, koska kiskurien poliittiset kytkyt ovat tiiviit.

 

Suurin ”yleishyödyllinen” sijoittaja on VVO –yhtymä, jonka omistajia ovat ammattiliitot. Yhtymän hallituksessa on istunut vuosia SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne. VVO kerää noin puolet voitostaan ARA-asunnoista. Se on 30-40 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Tästä on tehtävä loppu. Aravalain 5§ ja Korkotukilain 4§ ja 13§ antavat maamme hallitukselle vallan painaa vuokrajarrua ARA-taloissa. Asumisella rahastuksen lopettamiseen ei tarvita uusia lakeja. Tarvitaan vain poliittista tahtoa. Tarvitaan myös selkeä viesti asukkailta uudelle eduskunnalle.

 

Seuraavan maamme hallituksen on käytettävä aravalain ja korkotukilain antamaa valtaa hillitä kohtuuttomia vuokria ja asumisoikeusvastikkeita. Liity mukaan vaatimaan asumisen hintaa alas:

http://vuokratseis.fi/

JukkaKilpi
Sitoutumaton Espoo

Espoolainen filosofian tohtori ja yrittäjä. Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja 2011-2015. Liiketoiminnan etiikan ja käytännöllisen filosofian dosentti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu