Koti itsenäisessä oikeusvaltiossa Paremmat palvelut pienemmillä veroilla ei ole utopia

Tutkintapyyntö poliisille ex-valtiosihteeri Jarmo Lindenin virkatoimista ARAssa

  • ARAn hyväksymispäätös oikeuskanslerin sittemmin mitättömiksi toteamista osakekaupoista.
    ARAn hyväksymispäätös oikeuskanslerin sittemmin mitättömiksi toteamista osakekaupoista.
  • Oikeuskanslerin huomautus ARAlle mitättömien osakekauppojen hyväksymisen johdosta.
    Oikeuskanslerin huomautus ARAlle mitättömien osakekauppojen hyväksymisen johdosta.

Avara –konsernin entinen toimitusjohtaja Perttu Liukku osti 2008 itselleen Avara –konsernilta kontrollin 5500 asumisoikeuskotia omistavaan yleishyödylliseen Avain Asumisoikeus Oy:öön. Liukku maksoi kaupassa Avaimen asunnoista 30 (kolmekymmentä) euroa per huoneista. ARA hyväksyi osakekaupat jälkikäteen.

Oikeuskanslerinvirasto antoi Avain Asumisoikeusasunnot Oy:n asukkaan tekemän kantelun johdosta Avaimen osakkeiden kaupoista 14.10.2013 päätöksen Dnro OKV/509/1/2011. Tässä päätöksessä OKV toteaa Avain Asumisoikeus Oy:n osakkeilla 2008 tehdyt kaupat mitättömiksi. Edelleen OKV toteaa, että ARA:n jälkikäteen tekemä kauppojen hyväksymispäätös on ollut lainvastainen, ja “koostunut päätöksenteon laiminlyönnistä, laiminlyönnistä valvovana viranomaisena huomauttaa osakekaupan osapuolia luovutuksen mitättömyydestä ja mitättömyyden vaikutuksista, laiminlyönnistä noudattaa tarkoitussidonnaisuuden periaatetta, objektiviteettiperiaatetta ja suhteellisuusperiaatetta, sekä harkintavallan ylittämisestä hallintolain 8 §:n 1. momentin soveltamisessa.” Näiden lainvastaisuuksien ja laiminlyöntien johdosta OKV antoi ARA:lle huomautuksen.

Avaimen  osakesiirtojen hyväksymispäätöksen toisena allekirjoittajana ARAssa oli johtaja Jarmo Lindén, joka sittemmin toimi Paavo Arhinmäen valtiosihteerinä. Johtaja Lindénin virkatoimi on siten todettu lainvastaiseksi, mutta tiettävästi hän ei ole joutunut vastuuseen 2008 tehdystä ja oikeuskanslerin laittomaksi toteamasta hyväksymispäätöksestä.

Vuonna 2014 tilanne on se, että Perttu Liukku kontrolloi edelleen Avain Asumisoikeus Oy:tä, vaikka hänen osakekauppansa on todettu mitättömiksi. Avain Asumisoikeus Oy:n 51% enemmistöosuus on siirretty edelleen Liukun ja hänen yhtiökumppaniensa omistamaan ei-yleishyödylliseen konserniin.

Asumisoikeusasukkaat pitävät tilannetta käsittämättömänä ja kansalaisten oikeustajun vastaisena. Sen vuoksi olen 3.12.2014 jättänyt esitutkintaviranomaisille pyynnön selvittää, onko syytä epäillä Jarmo Lindénin syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen tai virkavelvollisuuden rikkomiseen OKV:n laittomiksi toteamien osakekauppojen hyväksymisen yhteydessä. 

Nyttemmin on vielä käynyt ilmi, että Liukun osakekauppojen jälkeen Avara –konserniin 2008 vielä jäänyt 49% vähemmistöosuus on ilmeisesti siirtynyt myös ei-yleishyödylliseen omistukseen. Sen vuoksi olen pyytänyt poliisia tarvittaessa tutkimaan, onko vähemmistöosuuden siirtoon liittyvissä monimutkaisissa yritysjärjestelyissä mahdollisesti rikottu lakia. Liukun 2008 tekemien laittomien kauppojen jälkeen eduskunta erikseen tarkensi asumisoikeuslakia siten, ettei konsernijärjestelyjen kautta pitäisi olla mahdollista siirtää yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön osakekantaa ei-yleishyödylliseen omistukseen.

Asukkaita kiinnostaa, miten monta kertaa heidän kodeistaan on käyty kauppaa muutamalla kympillä per asunto - ja onko ARA siunannut kaikki nämä kaupat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jonas Hellgren

Yhteisen omaisuuden rosvoaminen ja puoli-ilmaiseksi myyminen yksityisiin käsiin on ollut Suomen hallinnon tapa sitten 90-luvun laman. Samanalaiset rosvoparonit kuin Venäjällä ovat olleet asialla Suomessakin.

Timi Kilpeläinen

Käsittämätöntä, että tällaista voidaan tehdä oikeusvaltiossa. Tunnen itseni petetyksi. Luulin reilu vuosi sitten muuttaessani Avain asuntoon, että yleishyödyllisenä tämä olisi hyvä ja turvallinen asunto eläkepäiviksi.
Vastike oli kohtuullinen, muutta nousee joka vuosi 7%.
Minun asumisellani ei liukkaat liikemiehet rikastu ja sanon itseni asunnosta irti. Hallituksen pitäisi ottaa kantaa tällaiseen ihmisten huijaamiseen.
Asuntoministeri ei liene tehtäviensä tasalla, kun näin voidaan menetellä.

Toimituksen poiminnat